Zespół Szkół Ogólnokształcących im. J.Słowackiego STO w Krakowie

„Zdrowo a słodko, czyli jak?” – II edycja projektu z zakresu zdrowia publicznego, realizowanego ze środków Urzędu Miasta Krakowa

Prawidłowe odżywianie jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na
utrzymanie dobrego stanu zdrowia człowieka, co ma ogromne znaczenie zwłaszcza
w przypadku dzieci i młodzieży. Jak wskazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej w
okresie wzrostu i rozwoju organizmu dostarczanie odpowiednich składników, we
wskazanych proporcjach wpływa nie tylko na samopoczucie, stan zdrowia, funkcje
poznawcze, lecz także pomaga chronić organizm przed wieloma poważnymi
konsekwencjami zdrowotnymi w późniejszych etapach życia. Projekt „Zdrowo a słodko,
czyli jak?” zwraca szczególną uwagę na problem cukru w diecie dzieci. Poprzez warsztaty
eksperymentalne i kulinarne, wykłady, webinaria, itp. chcemy zachęcić dzieci i młodzież do
czytania etykiet na produktach, podnoszenia wiedzy o konsekwencjach stosowania nadmiaru
węglowodanów, a także zwrócić uwagę na możliwości stosowania naturalnych zamienników
cukru, aby dieta bez cukru nadal pozostawała słodka. Chcemy także wpłynąć na zmniejszenie
utartego przez długie lata trendu wśród dzieci i młodzieży, że produkty zdrowe nie
zawsze są smaczne, co zniechęcało wiele osób do sięgania po nie.

Projekt przeznaczony jest dla Uczennic i Uczniów szkół podstawowych (klas 2-6)
będących mieszkańcami Gminy Miejskiej Kraków oraz ich Rodziców/Opiekunów. W ramach
projektu Uczennice i Uczniowie w zależności od kategorii wiekowej będą uczestniczyli
jednorazowo (120 min.), w jednej z poniższych form warsztatów: kulinarne,
eksperymentalne, dydaktyczne, dietetyczne, prowadzonych przez nauczycieli-specjalistów z
Zespołu Szkół Ogólnokształcących im. Juliusza Słowackiego STO w Krakowie oraz
ekspertów zewnętrznych. Ponadto Uczennice i Uczniowie klas 4-6 będą uczestniczyli w
wizycie studyjnej w IFR PAN w Krakowie dotyczącej wykorzystania biomasy Chlorella
vulgaris jako potencjalnego źródła pożywienia dla astronautów, a także wysłuchają wykładu
o wykorzystaniu stewii w diabetologii. Każdy uczestnik projektu weźmie udział w Festiwalu
„Świadomie na słodko” organizowanego w ramach obchodów Światowego Dnia Cukrzycy,
podczas którego przeszkolony zostanie m.in. przez specjalistów w zakresie udzielania
pierwszej pomocy przedmedycznej. Rodzice i Opiekunowie będą mogli uczestniczyć w
webinariach prowadzonych przez dietetyków i lekarzy w zakresie żywienia dzieci i
młodzieży. Ponadto chętni uczestnicy projektu będą mogli wziąć udział w imprezie „Słodki
zastrzyk energii” organizowanej jako działanie towarzyszące Otwartym Mistrzostwom Polski
Szkół Niepublicznych w Biegach Przełajowych.
Warsztaty będą odbywały się w budynku Społecznej Szkoły Podstawowej nr 4 im. Juliusza
Słowackiego STO, przy ul. Krowoderskiej 8 w Krakowie.
Zapisy do projektu
Zapisy rozpoczną się 5 września br. i potrwają do 24 września br. Zgłoszenia mogą dokonać
Rodzice/Prawni Opiekunowie dziecka poprzez wysłanie informacji mailowej na adres:

zyj.zdrowo@sto64.krakow.pl. W odpowiedzi uzyskają Państwo formularz zgłoszenia do
wypełnienia.
Liczba miejsc jest ograniczona. Decyduje kolejność zgłoszeń.
Każda osoba aplikująca do projektu otrzyma mailową informację o wynikach rekrutacji.
Zachęcamy do aplikowania.

Koordynatorzy Projektu